Παθήσεις Τριχών

Οι Παθήσεις Κεφαλής χωρίζονται σε 2 βασικές κατηγορίες και 2 υποκατηγορίες, αυτές είναι:

 

ΟΥΛΩΤΙΚΕΣ ΑΛΩΠΕΚΙΕΣ
Είναι η δημιουργία ουλών στα σημεία απόπτωσης των τριχών. Κύρια αίτια αποτελούν τα αυτοάνοσα νοσήματα (ερυθηματώδης λύκος, ομαλός λειχήνας), τα τραύματα αλλά και οι φλεγμονές. Η θεραπεία στοχεύει στην σταδιοποίηση και τον περιορισμό της επέκτασης. Η αποκατάσταση των ουλωτικών πλακών μπορεί να πραγματοποιηθεί με μεταμόσχευση τριχών. Χωρίς θεραπεία, η πάθηση εξελίσσεται συνεχώς.

ΜΗ ΟΥΛΩΤΙΚΕΣ ΑΛΩΠΕΚΙΕΣ
Οι συγκεκριμένες χωρίζονται σε 2 βασικές υποκατηγορίες.

ΔΙΑΧΥΤΗ
Σ’αυτή τη μορφή αλωπεκίας, υπάρχει αραίωση των τριχών σε όλη την έκταση του τριχωτού της κεφαλής. Κληρονομικοί, παθολογικοί, ορμονικοί και διατροφικοί παράγοντες ευθύνονται γι’αυτό το φαινόμενο.Θεραπευτικά, χρησιμοποιούμε τοπικές θεραπείες με ειδικές λοσιόν (Minoxidil, κ.α), αλλά και από του στόματος σκευάσματα, με αμινοξέα, ιχνοστοιχεία και βιταμίνες (κυστείνη, κυστίνη, μεθειονίνη).Τελευταία, εφαρμόζεται, με μεγάλη επιτυχία, η μέθοδος PRP. Από το αίμα του πάσχοντος, παίρνουμε τους αυξητικούς παράγοντες, και με τη μέθοδο της μεσοθεραπείας, ενίεται ενδοδερμικά (στις ρίζες των τριχών). Με τη μέθοδο της μεσοθεραπείας χορηγούμε επίσης και άλλες δομικές ουσίες της τρίχας (αμινοξέα, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία). Τέλος, χορηγούμε διάφορα σκευάσματα από του στόματος, σε συνδυασμό με τοπική θεραπεία.

ΑΝΔΡΟΓΕΝΝΕΤΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
Εμφανίζεται κυρίως στην μετωπιαία-βρεγματική και ινιακή χώρα του τριχωτού της κεφαλής. Αφορά ιδιαίτερα τους άνδρες και λιγότερο τις γυναίκες.Οι ανδρικές ορμόνες (τεστοστερόνη) διαδραματίζουν κυρίαρχο ρόλο στην εμφάνιση του προβλήματος.Θεραπευτικά, ισχύουν όσα προαναφέρθηκαν για τη διάχυτη αλωπεκία. Όταν μονιμοποιηθεί το πρόβλημα και δεν ανταποκρίνεται πλέον στις ανωτέρω θεραπείες, τότε μοναδική λύση είναι η αυτό-μεταμόσχευση μαλλιών. Συνίσταται στη μεταφοραυγειών τριχών από την ινιακή χώρα, κυρίως στην πάσχουσα περιοχή (μέθοδος strip-μέθοδος FUE). Η επέμβαση μπορεί να πραγματοποιηθεί στο ιατρείο με τοπική αναισθησία. Δεν χρειάζεται νοσηλεία ή αποχή από τις κοινωνικές και επαγγελματικές δραστηριότητες. Το αποτέλεσμα είναι φυσικό, σταθερό και μόνιμο.

 


Παθήσεις Ονύχων

 

ΟΝΥΧΟΔΥΣΤΡΟΦΙΕΣ (ΟΝΥΧΙΕΣ)
Είναι οι διαταραχές του μεγέθους, του πάχους, του σχήματος, του χρώματος, της υφής και της επιφάνειας των νυχιών. Οφείλονται σε κληρονομικούς, διατροφικούς ή επαγγελματικούς παράγοντες, σε λήψη φαρμάκων και σε τραυματισμούς, τυχαίους ή κατά την κοσμητική περιποίηση των νυχιών, αλλά και σε αυτοάνοσα νοσήματα, όπως ψωρίαση, ομαλός λειχήνας, κ.α.

ΟΝΥΧΟΜΥΚΗΤΙΑΣΕΙΣ
Αποτελεί την συνηθέστερη πάθηση των νυχιών. Οφείλεται στην μόλυνση αυτών από μύκητες (δερματόφυτα, κάντιντα, κ.α). Η έκθεση σε υγρασία και νερά, η υπεριδρωσία, η κακή περιποίηση, η μη καλή κατάσταση του ανοσοποιητικού συστήματος, είναι προδιαθεσικοί παράγοντες για την εμφάνιση της ονυχομυκητίασης. Εκδηλώνεται με αλλοίωση της υφής των νυχιών, αλλαγή του χρώματος (μαύρο-καφέ), υπερτροφία σε τμήμα ή σε ολόκληρο το νύχι.Για τη θεραπεία της ονυχομυκητίασης των χεριών, απαιτείται χορήγηση αντιμυκητιασικής αγωγής.

ΕΙΣΦΡΥΣΗ ΟΝΥΧΟΣ
Παρατηρείται συνήθως στους όνυχες των μεγάλων δακτύλων των ποδιών, τα οποία εισέρχονται στην ονυχαία αύλακα αντίστοιχα προς τις πρόσθιες γωνίες του όνυχα, προκαλώντας φλεγμονή και πόνο. Σε παραμελημένα περιστατικά, σχηματίζεται κοκκιωματώδης ιστός και, πιο σπάνια, πυογόνο κοκκίωμα. Η κακή περιποίηση των νυχιών (κακή αποκοπή), τα στενά ή υπερβολικά ευρύχωρα υποδήματα, αλλά και η κληρονομική προδιάθεση, ευθύνονται για την εμφάνιση του προβλήματος.Στις επίμονες ή υποτροπιάζουσες περιπτώσεις, εφαρμόζουμε μια απλή επεμβατική θεραπεία, αφαιρώντας, με τοπική αναισθησία, το τμήμα του όνυχα που προκαλεί τον τραυματισμό. Στη συνέχεια, καταστρέφουμε με laser CO2 ή με χημική ουσία το αντίστοιχο τμήμα του όνυχα, έτσι ώστε να μην βγει ξανά στο σημείο εκείνο το νύχι.Το αποτέλεσμα είναι μόνιμο.