Οι κυριότερες λοιμώξεις του δέρματος από ιούς, διακρίνονται σε λοιμώξεις οφειλόμενες σε:

  1. Ερπητοιούς (HHV)
  2. Ιούς των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV)
  3. Ιός της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV)

 

ΕΡΠΗΤΟΙΟΙ (HHV)

Οι υπεύθυνοι ιοί (HSV-Herpes Simplex Virus), διακρίνονται σε:

  • τύπου 1, όπου η μετάδοση γίνεται κυρίως με το σάλιο
  • τύπου 2, όπου μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή ή από την πάσχουσα μητέρα στο νεογνό.

Θεραπευτικά: Χορηγείται τοπική ή από του στόματος αγωγή.

 

ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΘΗΛΩΜΑΤΑ (HPV)

Οι ιοί των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) είναι εξαιρετικά διαδεδομένοι και μέχρι σήμερα έχουν ταυτοποιηθεί περισσότεροι από 150 τύποι. Μεταδίδονται κυρίως με άμεση ή έμμεση επαφή, ή με αυτοενοφθαλμισμό. Δεν μεταδίδινται από την τουαλέτα, τα πόμολα ή τις χειρολαβές. Ο χρόνος επώασης κυμαίνεται από 1-6 μήνες.

Θεραπευτικά: Χορηγείται τοπική αγωγή, κρυοπηξία, ηλεκτροδιαθερμία, και laser (CO2).

Οι υποτροπές, δυστυχώς όμως, είναι πολλές. Οι ασθενείς πρέπει να αποφεύγουν το σωματικο, αλλά και ψυχικό στρες, και να διατηρούν μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή.

 

ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΑΝΟΣΟΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ (HIV)

Ο HIV (Human Immunodeficiency Virus) ή ιός της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας, είναι ο υπεύθυνος για τη νόσο AIDS. Ο ιός παρεμβαίνει στο ανοσοποιητικό σύστημα και παρεμποδίζει τη λειτουργία του, καθιστώντας πιο ευαίσθητους (επιρρεπείς) τους πάσχοντες σε ευκαιριακές λοιμώξεις. Mεταδίδεται με σεξουαλική επαφή, με μετάγγιση αίματος και από την πάσχουσα μητέρα στο νεογνό.

Θεραπευτικά: Δεν υπάρχει αποτελεσματικό εμβόλιο ή θεραπεία που να προσφέρει πλήρη ίαση από τον HIV. Η αγωγή αποτελείται από την υψηλής δραστικότητας αντιρετροική θεραπεία (HAART), η οποία επιβραδύνει, αλλά δεν σταματά την εξέλιξη της νόσου. Η αγωγή περιλαμβάνει προληπτική, αλλά και ενεργό θεραπεία κατά των ευκαιριακών λοιμώξεων.